Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΔΙΔΥΜΟΙ και ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΥΜΟΙ
Οι δίδυμοι είναι ο τρίτος κατά σειρά ζωδιακός αστερισμός του ζωδιακού κύκλου. Ο αστερισμός αυτός περιλαμβάνει 25 άστρα. Τα δυο λαμπρότερα άστρα του είναι ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης.
Μυθολογία
Οι δίδυμοι Διόσκουροι, θεοί του Φώτος, ήταν γιοι της Λήδας και του Δία ( Διός Κούροι). Κατά μια άλλη εκδοχή ήταν παιδιά της Λήδας και του Τυνδάρεω, βασιλιά της Σπάρτης• γι’ αυτό λέγονται και Τυνδαρίδες. Ήταν αδέρφια της ωραίας Ελένης, της Τιμάνδρας, της Φιλονόης, της Πηνελόπης και της Κλυταιμνήστρας.
Άλλη εκδοχή θέλει τον Κάστορα θνητό γιο του Τυνδάρεω, με επίκληση όμως του Δία, και τον Πολυδεύκη αθάνατο γιο του Δία. Οι Διόσκουροι ήταν ονομαστοί ήρωες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Κάστορας ήταν περίφημος καβαλάρης και δάσκαλος του Ηρακλή στην πολεμική τέχνη.
Ο Πολυδεύκης ήταν ξακουστός πυγμάχος με πολλούς άθλους. Στα κατορθώματα των Διοσκούρων περιλαμβάνονται : η εκστρατεία στην Αθήνα (για να ελευθερώσουν την πεταχτούλα αδερφή τους, την ωραία Ελένη, που την είχε απαγάγει ο Θησέας και την είχε κρύψει στις Αφίδνες, κοντά στα σημερινά Κιούρκα), το κυνήγι του καλυδωνίου Κάπρου, η Αργοναυτική Εκστρατεία και η κατά τη διάρκειά της εξολόθρευση των πειρατών του Ελλήσποντου.
Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης θεωρούνταν προστάτες των ναυτικών, γιατί έσωσαν την Αργώ από την βέβαιη συντριβή της στα Βραχιά της Θράκης. Στο κατόρθωμά τους αυτό τους βοήθησε ο Ορφέας, που με την θεϊκή του μουσική ημέρωσε τα άγρια κύματα. Τότε, πάνω στα κεφάλια των Διοσκούρων φάνηκαν δύο άστρα και η τρικυμία κόπασε. Το περιστατικό αυτό το είδε ο θείος Γλαύκος και προφήτευες πως στο εξής οι άνθρωποι θα αποκαλούν τους Διόσκουρους « Θεούς Σωτήρες» και θα τους λατρεύουν σαν προστάτες των ναυτικών και των πλοίων. Γι’ αυτό και οι ρωμαίοι συνήθιζαν να βάζουν ομοιώματα των Διοσκούρων στην πρώρα των πλοίων τους, για να έχουν την προστασία τους.
Τα δυο αυτά φώτα που εμφανίστηκαν στα κεφάλια των Διοσκούρων οφείλονται στον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό και εμφανίζονται σχεδόν πάντα στα ιστία των πλοίων σε καιρό τρικυμίας. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν το φαινόμενο αυτό « Διόσκουρους» και το θεωρούσαν σημάδι βελτίωσης του καιρού. Αν εμφανιζόταν ένα μόνο φως, το ονόμαζαν «Φως της ωραίας Ελένης» και το θεωρούσαν κακό οιωνό.
Τώρα πια τα αστεροειδή αυτά Φώτα οι ναυτικοί μας τα ονομάζουν Τελώνια ή Φώτα της Άγιας Ελένης, μια και η λαϊκή μας παράδοση η Αγια Ελένη, η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αντικατέστησε την ωραία Ελένη, την αδερφή των Διοσκούρων.
Κατά το μύθο, σε συμπλοκή με τους πρωτοξαδέρφους του Αφαρείδες, Ίδα και Λυγκέα – γιους του Αφαρέα-, σκοτώθηκε ο θνητός Κάστορας, καθώς και οι Αφαρείδες. Ο θάνατος του Κάστορα συγκλόνισε τον αθάνατο Πολυδεύκη, που ζήτησε από τον πατέρα του Δία να πεθάνει και αυτός.
Ο Δίας συγκινήθηκε από τη μεγάλη αδερφική αγάπη και τους έδωσε το προνόμιο να ζει μια μέρα ο ένας μια μέρας ο άλλος. Ακόμα, για να μαθευτεί η αδελφική αυτή αγάπη, τους έκανε αστερισμό των Δίδυμων, για να τους βλέπουν οι άνθρωποι και να παραδειγματίζονται.
Το ζώδιο λοιπόν συμβολίζει τη μέχρι θανάτου αγάπη και φιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου