Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η αγάπη που δεσμεύει και η αγάπη που απελευθερώνει

Η αγάπη του άντρα και της γυναίκας βρίσκει την εκπλήρωση της στη σεξουαλική πράξη. Η σεξουαλική πράξη είναι αυτό στο οποίο αποβλέπει η σχέση του ζευγαριού. Είναι η βαθύτερη πράξη της ζωής και υπερέχει κατά πολύ κάθε άλλης, ακόμη και της πνευματικότερης πράξης. Μέσα από αυτήν είμαστε σε αρμονία με το ουσιώδες του κόσμου. Γιατί , τι μας υποχρεώνει περισσότερο για το ουσιώδες της ζωής και με τι αναπτυσσόμαστε περισσότερο, παρά με αυτή την πράξη και τις επιπτώσεις της;

Και κάτι ακόμα είναι συνδεδεμένο με αυτή την πράξη. Μέσω της σεξουαλικής πράξης δημιουργείται ο δεσμός. Μετά από αυτήν, το ζευγάρι δε μπορεί πλέον να απαλλαγεί ο ένας από τον άλλο. Επομένως δε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν κάτι τυχαίο. Έχει πολύ εκτεταμένες επιπτώσεις.

Τι σημαίνει αυτός ο δεσμός και πόσο βαθιά πηγαίνει, μπορούμε να το δούμε στον πόνο και στο αίσθημα ενοχής και αποτυχίας που βιώνει ένα ζευγάρι όταν χωρίζει. Δεν μπορούν να χωρίσουν, χωρίς να αισθανθούν και να αναγνωρίσουν αυτό το δεσμό.

Το πώς θα επιδράσει αυτό επάνω στις επόμενες σχέσεις μπορούμε να το δούμε, επομένως δεν μπορούμε να παίζουμε με τις παλαιότερες σχέσεις. Συνεχίζουν να επιδρούν.
Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε: όταν χωρίζει ένα ζευγάρι και συνδέεται με άλλους συντρόφους και χωρίζει πάλι, στο δεύτερο χωρισμό, ο πόνος και το αίσθημα ενοχής είναι πιο περιορισμένος, σε σύγκριση με τον πρώτο χωρισμό. Στον τρίτο χωρισμό ο πόνος και το αίσθημα ενοχής είναι ακόμα πιο περιορισμένος και μετά από λίγο καιρό δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο. Επίσης κατά κανόνα οι σύντροφοι σε μιαν επόμενη σχέση δεν εμπιστεύονται το νέο σύντροφο με τον ίδιο βαθύ και οικείο τρόπο όπως τον πρώτο.

Υπάρχει μια λύση, όταν συνεχίζουν να τιμούν και να αγαπούν τον πρώην σύντροφο στην περίπτωση χωρισμού. Αυτό δεν το επιτυγχάνουν και οι δύο σύντροφοι ταυτόχρονα. Τότε παραμένει μέσα και στους δύο κάτι οδυνηρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου