Τα προβλήματα της εγκυμοσύνης μαρτυρούν πάντοτε μια άρνηση τεκνοποίησης. Σίγουρα εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα απορρίψουν μετά βδελυγμίας τον ισχυρισμό αυτό. Αν όμως θέλουμε να βρούμε την αλήθεια, αν θέλουμε πραγματικά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να εγκαταλείψουμε τα συνηθισμένα μέτρα αξιών μας, γιατί αυτά κυρίως εμποδίζουν την ειλικρίνεια. Όσο είναι κανείς πεπεισμένος ότι του επιτρέπεται να επιδεικνύει μια μόνον άποψη ή συμπεριφορά, για να είναι καλός άνθρωπος, θα απωθεί κάθε παρόρμηση που δεν ταιριάζει σ’αυτό το σχήμα. Οι απωθημένες παρορμήσεις εμφανίζονται ως σωματικά συμπτώματα για να εξισορροπήσουν και πάλι την αλήθεια.
Επιμένουμε στην υπογράμμιση αυτού του συσχετισμού, ώστε να πάψουμε να αυταπατόμαστε κάθε τόσο λεγοντας βιαστικά ‘στη δική μου περίπτωση όμως δεν αληθεύει!’ . Η τεκνοποίηση είναι ένα θέμα επιβαρυμένο με αξίες και γι΄αυτό η ανειλικρίνεια μεταμορφώνεται τόσο συχνά σε συμπτώματα. Η αποβολή του εμβρύου μαρτυρεί ότι η μητέρα επιθυμεί να απαλλαγεί απ’αυτό – πρόκειται για υποσυνείδητη άμβλωση. Σε ηπιότερη μορφή η απόρριψη του παιδιού εκφράζεται με τη (σχεδόν αναμενόμενη) ναυτία και κυρίως με τους εμετούς των εγκύων. Το σύμπτωμα έχουν ιδιαίτερα οι πολύ λεπτές γυναίκες, γιατί η εγκυμοσύνη εκλύει στον οργανισμό τους μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων. Οι γυναίκες με μειωμένη θηλυκή ταυτότητα αισθάνονται φόβο και άμυνα στον ορμονικό αυτό κατακλυσμό , που εκφράζουν με ναυτία και εμετό. Η συντριπτική συχνότητα αδιαθεσίας και ναυτίας των εγκύων εκφράζει απλώς πόσο συχνά η προσμονή ενός παιδιού εκλύει, εκτός από χαρά, και άρνηση. Είναι απόλυτα κατανοητό, γιατί η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται μια ολοκληρωτική αναδιάρθρωση της μέχρι τώρα ζωής και την ανάληψη μιας βαριάς ευθύνης, που αρχικά προκαλεί φόβο. Στο μέτρο που αυτή η εσωτερική σύγκρουση δε συνειδητοποιηθεί , η άρνηση βυθίζεται στο σώμα.
Η αρχή του Αρσενικού στοιχείου είναι η δράση , η δημιουργία και η υλοποίηση.
Το αρσενικό στοιχείο (Γιάνγκ) είναι ενεργό και επομένως επιθετικό. Η σεξουαλική ικανότητα είναι έκφραση και σύμβολο εξουσίας, ενώ η ανικανότητα σύμβολο αδυναμίας. Πίσω από την ανικανότητα, κρύβεται ο φόβος του ανδρισμού και της επιθετικότητας του ίδιου του ατόμου. Φοβάται να σταθεί σαν άντρας. Η ανικανότητα είναι όμως και έκφραση φόβου έναντι της θηλυκότητας, που βιώνεται ως απειλή , που θέλει να καταπιεί τον άντρα. Το θηλυκό στοιχείο στην περίπτωση αυτή γίνεται αισθητό στη διάσταση της αρχέγονης Μητέρας που καταπίνει τα παιδιά της , της μάγισσας. Ο άντρας ούτε που τολμά να μπει στη ‘σπηλιά της μάγισσας’. Επίσης εκφράζεται η ελλιπής ταύτιση του άντρα με το αρσενικό στοιχείο και επομένως με τα γνωρίσματα του, την εξουσία και την επιθετικότητα. Ο ανίκανος άντρας προτιμά να ταυτίζεται με τον παθητικό πόλο και με τον ρόλο του ηττημένου. Φοβάται την επίδοση. Αρχίζει ένας φαύλος κύκλος στην προσπάθεια απόκτησης της σεξουαλικής ικανότητας με θέληση και προσπάθεια . όσο μεγαλύτερη η πίεση για επίδοση , τόσο πιο απομακρυσμένη η ελπίδα της στύσης. Η ανικανότητα πρέπει να γίνει αφορμή για επεξεργασία της σχέσης με τα θέματα της εξουσίας , της επίδοσης και της επιθετικότητας, καθώς και με τους φόβους που συνδέονται μ’ αυτά.
Παρατηρώντας όλα τα σεξουαλικά προβλήματα, ας μη λησμονούμε ότι σε κάθε άνθρωπο, υπάρχει εξίσου μια θηλυκή και μια αρσενική ψυχική διάσταση κι ότι σε τελευταία ανάλυση, κάθε άνθρωπος, είτε άνδρας είτε γυναίκα πρέπει να αναπτύξει μέσα του και τα δύο στοιχεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η δύσκολη αυτή πορεία αρχίζει ωστόσο με την πλήρη ταύτιση με το μέρος που εκπροσωπείται από τα γεννητικά όργανα (του σώματος). Μόνον αφού μπορέσει κανείς να βιώσει τελείως τον ένα πόλο, ανοίγει ο δρόμος, μέσω της συνάντησης με το άλλο φύλο, για την αφύπνιση του ψυχικού μέρους του αντίθετου πόλου και την ενσυνείδητη ενσωμάτωση του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου